• Voor een gezonde communicatie tussen jezelf en de ander....
  • Kom eerst thuis bij jezelf....
  • Geen opstakel houd je tegen.....
  • Breng het kind weer in je naar boven....
  • Contact met de ander begint altijd met houden van jezelf!

Coaching

Coaching

Trainingen

Training

Lezingen

Lezingen

Angst om te verliezen!

Laatst bijgewerkt: donderdag 08 december 2016 Geschreven door Mariëlle Kroon
AngstOmTeVerliezen
 
Mensen ziet hij alleen nog in contouren, als in een waas. Lezen kan alleen nog met een vergrootglas en zelfs dat kost grote moeite. Ik leer van hem wat een natuurlijke rijkdom het is om te kunnen zien, zowel dichtbij als in de verte. Maar bovenal leer ik van hem om het leven te nemen zoals het komt, zonder hoop en verwachting.
 
2 uur per week kom ik bij een 96 jarige man als vrijwilliger van De Zonnebloem. We hebben leuke gesprekken over het (verre) verleden, het heden en alles wat voorbij komt. Maar oorspronkelijk was de bedoeling om de lieverd voor te lezen. Want er is nog zoveel informatie die hij graag tot zich zou willen nemen en ogen die daar niet meer aan mee willen werken.
 
Bij het meest recente bezoek bracht ik het gesprek op het doel van de wekelijkse bijeenkomst.
Hij vertelde dat de vorige vrijwilliger het niet leuk vond om voor te lezen, althans, deze waarheid heeft hij gevormd, omdat de vrijwilliger de uitgezochte informatie altijd ter zijde schoof en aan een goed gesprek begon. Dus heeft hij het altijd zo gelaten.
 
Op het moment dat ik als vervanger ben gestart, heeft hij deze waarheid meteen meegenomen, onder het mom: “Ze zal het wel niet leuk vinden om mij voor te lezen.” De afgelopen periode hebben we dus continue gepraat en daar is niets mis mee. Maar het is wél belangrijk om te evalueren waar we staan en bovenal op welke wijze we verder bewegen.

Op mijn vraag of hij het fijn vindt als ik een deel van de tijd gebruik om hem voor te lezen, zit hij met een onzekere uitstraling tegenover mij. Duidelijk niet wetende wat hij met de situatie aan moet.
Ik geef aan dat hij de baas is en de twee uren mag invullen zoals het voor hem goed voelt.
Daarop begint hij te lachen en vraagt “vind je het niet erg om mij voor te lezen dan?”
 
De aap komt uit de mouw, want hij ervaart angst voor het idee dat ik stop als vrijwilliger op het moment dat hij zou vragen of ik wil voorlezen. Hoe fijn is het om elkaar te begrijpen en een overtuiging over de waarheid te kunnen ontmantelen. Ik heb hem aangegeven dat ik met alle liefde wil voorlezen en dat ik als vrijwilliger aanwezig blijf. De betreffende 2 uur per week zijn voor hem bedoeld!
 
Dit praktijkvoorbeeld staat niet op zichzelf. In de volle breedte van het dagelijks leven spreken we onvoldoende uit waar we behoefte aan hebben en creëren een waarheid die tussen jezelf en de ander in kan gaan staan. Je hebt een beeld gevormd en uiteraard voldoet de ander daar (volledig) aan.
Een volmaakte spiegeling!
 
Hoe mooi is het als je jezelf de toestemming geeft om bij de ander te checken wat waarheid is, voorbij datgene wat jezelf bent gaan geloven. Je beweegt voorbij de angst om te verliezen en neemt jouw ruimte in. Voelt het in het begin ongemakkelijk? Weet dat de aanhouder wint…
 
Ondersteuning nodig bij jouw communicatie?
Je bent van harte welkom bij Jij en de Ander.
 
 

JijEnDeAnder Linkedin  JijEnDeAnder twitterJijEnDeAnder email

                           
Jij en de ander
onderdeel van Engelen In Praktijk
Kvk 34290763
 
De Palmboomstraat 2
1551BZ Westzaan
Nederland